Scurt Istoric

Zeoliţii sunt minerale naturale  - aluminosilicaţi - ce se regăsesc în anumite roci sedimentare şi anume în rocile vulcanice care, supuse unui îndelung proces de transformare au dat naştere a ceea ce este cunoscut în ziua de astăzi ca fiind un „mineral minune” datorită proprietăţilor extraordinare cu beneficii în principal în absorbţia substanţelor nocive din aer, apă sau sol.

Zeoliţii sunt consideraţi a fi unul dintre cele mai utile minerale extrase în zilele noastre cu noi şi noi utilizări descoperite an de an în laboratoarele de cercetare din toată lumea. Proprietatea lor de absorbant molecular le-a adus chiar denumirea de „site moleculare”.

Deşi identificaţi din punct de vedere mineralogic în 1756 de către Axel Frederik Cronstedt, proprietăţile lor chimice şi implicit potenţialul comercial au fost puse în evidentă prin cercetările realizate de R.M. Milton şi D.W. Breck în anii ‘40 şi ‘50 în secolul trecut care s-au concretizat prin introducerea lor ca şi clase de absorbanţi industriali în 1954 şi catalizatori pentru conversia hidrocarburilor în 1959 în Statele Unite.

Dar Zeoliţii au fost folosiţi cu mult înainte de 1756 iar un exemplu în acest sens este utilizarea lor în Imperiul Roman  ca şi strat pentru apoducte. Primele utilizări ale zeoliţilor în istoria modernă sunt consemnate în anii ‘70 fiind folosiţi pentru extragerea amoniacului din apele reziduale şi prelucrarea materialului radioactiv.  În acest moment sunt identificate şi clasificate peste 130 de tipuri de zeolit ce difera prin structură, formă, culoare şi proprietăţi.

Descoperind calităţile  acestui minereu natural, oamenii au început să îl folosească în filtrarea deşeurilor naturale înainte de deversarea lor în râuri, în hrana animalelor din ogradă sau chiar în grădinărit observându-se rezistentă crescută a plantelor cultivate în apropierea aleilor pavate cu zeolit.

Zeoliţii sunt recunoscuţi ca fiind netoxici, neiritanţi, 100% ecologici de unde şi varietatea largă de produse în care pot fi utilizaţi, inclusiv suplimente naturale pentru oameni cu rol principal în detoxifierea organismului şi reglarea PH-ului.

Numele de Zeolit, dat de Axel Frederik Cronstedt înseamnă „Piatra care Fierbe” (Boil Stone). Prin încalzirea rapidă, zeoliţii elimină vapori de apă dând acel efect de „fierbere’.

Zeoliţii işi găsesc în acest moment numeroase utilizări în foarte multe industrii iar interesul crescut a dus chiar la crearea zeoliţilor artificiali care insă implică costuri mult mai ridicate decât extracţia şi prelucrarea zeoliţilor naturali.

Prin natura creării lor zeoliţii se deosebesc în foarte multe tipuri dar, cel care este exploatat la maxim este zeolitul de tip clinoptilolitic datorită propietaţilor sale deosebite precum şi caracteristicilor fizico-chimice specifice.

Poţi să descoperi aici numeroasele beneficii şi utilizări ale zeoliţilor dar cu siguranţă, această listă va creşte dat fiind faptul că cercetarea lor nu este nici pe departe încheiată.

 

Căutare site

© 2015 All rights reserved